Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Раздзелы сайта

Галоўная

Арганізацыя харчавання

Для выхаванцаў нашай установы дашкольнай адукацыі з 12-гадзінным рэжымам знаходжання арганізавана чатырохразовае харчаванне (сняданак, абед, падвячорак, вячэра) у адпаведнасці з санітарна-эпідэміялагічнымі Правіламі і нарматывамі СанПіН.

Харчаванне адрозніваецца ў залежнасці ад сезону і падзяляецца на перыяды зіма-вясна і лета-восень з асартыментам страў прыкладнага 10-дзённага меню, распрацаванага інжынерам-тэхнолагам філіяла па абслугоўванні ўстаноў адукацыі ДУ "Цэнтр па забеспячэнні дзейнасці бюджэтных арганізацый Мінскага раёна" з улікам грашовых і натуральных нормаў харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту.

За аснову складання прыкладнага 10-дзённага меню пакладзены сярэднесутачныя нормы харчавання на адно дзіця ў дзень.

Так, для дзяцей да трох гадоў сутачная патрэба каларыйнасці складае 1540 ккал, а дзяцей старэйшага дашкольнага ўзросту – 1900 ккал. Размеркаванне каларыйнасці сутачнага рацыёну па асобных прыёмам ежы складае: на сняданак 20-25% каларыйнасці ад агульнай каларыйнасці сутачнага рацыёну, абед – 30-35%, падвячорак – 10-15%, вячэру – 20-25%, хатні вячэру – 15%.

Пры складанні меню выкарыстоўваецца распрацаваная картатэка страў, дзе паказаная тэхналогія прыгатавання, тэмпература падачы стравы, патрабаванні да якасці гатовага стравы, харчовая і энергетычная каштоўнасць, змест мінеральных рэчываў і вітамінаў.

Ва ўстанове адукацыі ўстаноўлена праграма па ўліку, выдачы і спісанню прадуктаў харчавання - "Здаровае харчаванне", з дапамогай якой вядзецца і кантралюецца ўся дакументацыя па забеспячэнні харчавання дашкольнікаў кіраўніком установы адукацыі, тэхнолагам, бухгалтарам філіяла па абслугоўванні ўстаноў адукацыі.

У нашай установе дашкольнай адукацыі праводзіцца круглагадовая і штодзённая з-вітамінізацыя трэціх страў (напояў) з разліку колькасці аскарбінавай кіслаты на порцыю згодна з устаноўленым Нормам харчавання.

У рацыён дзяцей штодня ўключана сутачная норма малака, сметанковага і расліннага алею, цукру, хлеба, мяса. Прадукты, багатыя бялком (рыба, мяса), уключаюцца ў меню першай паловы дня. У другой палове дня дзецям прапануюцца малочныя і агароднінныя стравы. Кожны дзень у меню ўключаны гародніна, як у свежым, так і вараным і тушаным выглядзе.

Калі ваша дзіця знаходзіцца на лячэбным (дыетычным) харчаванні, то ў нашай установе дашкольнай адукацыі спецыяльна для яго будзе арганізавана дыетычнае харчаванне на падставе медыцынскай даведкі. У дадзенай даведцы лекар-педыятр павінен паказаць, якія віды прадуктаў варта выключыць з рацыёну харчавання дзіцяці і якімі прадуктамі варта замяніць.

Гатовая ежа выдаецца толькі пасля зняцця пробы бракеражной камісіяй і адпаведнага запісу ў бракеражном часопісе вынікаў ацэнкі гатовых страў.

Арганізацыя харчавання дзяцей нашай установы дашкольнай адукацыі знаходзіцца на пастаянным кантролі ў адміністрацыі і медыцынскай сястры.

Якасць арганізацыі харчавання кантралюецца таксама санітарна-эпідэмічнай службай Мінскага раёна шляхам адбору пробаў гатовых страў у лабараторыю.